På besök i Kartong

Inlagd , av e-man

Rapport från Kartong, Gambia.

Mellan den 18-24 mars besökte Hans Jacobsson från e-man byn Kartong i Gambia. e-man AB har en lång relation med denna by då vi sedan 2012 skänkt en del av vår årliga vinst dit. Syftet med Hans besök var i första hand att se hur våra pengar hittills använts och samtidigt se var pengarna som ännu inte överlämnats kan göra mest nytta. Han hjälpte även till vid införskaffandet av en ny vattenpump till hälsocentralen som då fick rinnande vatten för första gången sedan den gamla pumpen stals tre månader tidigare. Dessutom besökte han de barn som flera medarbetare på e-man betalar skolgång för genom frivilliga löneavdrag.

cårdcentral kartong

Tidigare år har e-mans pengar bl.a. gått till att inreda en toalett med tvättmöjligheter på vårdcentralen i Kartong, till att avlöna sjukvårdspersonal samt till mediciner. När Hans var där fick han höra och se att förslossningsavdelningen var i behov av förbättringar. Där kommer våra pengar göra stor nytta.

väg kartong

Hans bodde tillsammans med lokalbefolkningen i byn i en så kallad compound.  Hans berättar också att fattigdomen var betydligt mer påtaglig än han kunnat föreställa sig innan. Han visste så klart att det var fattigt men det var svårt att verkligen förstå förrän han var på plats. Han kommer aldrig att glömma den lilla flickan vars säng var en matta på ett betonggolv. Något annat som han tar med sig därifrån var glädjen hos alla människor och det varma, välkomnande bemötandet. Trots fattigdomen tycktes alla leva med en positiv inställning till livet.
Förutom sysslorna i byn fick Hans också möjlighet att resa utanför Kartong, en dag korsade de till och med gränsen till Senegal. Han besökte havet, olika marknader där fisk, kläder eller olika matvaror såldes, en ormpark där han fick bekanta sig med ormarna och en park där det fanns apor som han fick hälsa på.

apor kartong

 

 

Tillbaka till alla nyheter