Nästa steg inom SOA – Real Time Analytics?

Inlagd , av e-man

Jag har precis kommit hem från en träff med två vänner som är några av de duktigaste jag vet inom Business Intelligence och Analytics – alltså dataanalys i diverse former. Vi hade härliga samtal om det mesta, men det var då under våra samtal som allt plötsligt blev så tydligt. Det blev tydligt vad den saknade pusselbiten i integrationsvärlden är och varför integrationsprojekten aldrig riktigt lyfter till den nivån som de borde hos företagen eller deras kunder.

Visst skapar integrationsprojekten jag arbetar med dagligen bra värden för kunderna och deras kunder – det är inte det jag menar. Oftast så blir det ju bättre ordning, kortare projekttider och framförallt minskade kostnader i förvaltningen. Och det är ju så klart bra! Men ska vi stanna där? Ska vi nöja oss? Det går ju att göra så otroligt mycket mera än så! Det går ju att skapa betydligt större värden för verksamheten med denna typ av infrastruktur och lösningar som modern integrationsteknik idag möjliggör.

BI – Business Intelligence, har ju ofta handlat om att studera trender och data för historiskt data – alltså sådant som redan hänt för ett tag sedan. Någon dag, någon vecka sedan eller ännu längre tillbaka. Den typen av analys är ju så klart viktig och det kommer nog alltid vara det. Men varför görs det inte mera arbete idag på att faktiskt reagera på informationen som flödar inom företagen och dess kunder JUST NU? Business Prediction! Real Time Analytics!

EnterpriseServiceBus

Genom att kombinera kompetens inom BI och Analytics med integration så öppnas möjligheten för att få en helt annan typ av effekt. Att bättre analysera informationen som hela tiden passerar och förädlas i integrationslagret gör att det går att vidta massa av automatiska och manuella åtgärder på informationen istället för att ”bara” låta en passera och integreras.

Tänk vad man kan åstadkomma i logistikbranschen genom att agera mera proaktivt istället. Varför åka hem till privatpersoner och leverera paket på dagtid när privatpersoner oftast inte är där då? Istället synkronisera med budbilar som ska åka förbi ändå NÄR någon är hemma. Varför inte analysera i realtid statusmeddelandena som kommer från paketsorteringen och gör bedömningar för om paketen faktiskt kommer att levereras i tid eller inte. Om inte – kontakta kunden och meddela det innan det händer eller kanske vidta andra åtgärder. Oavsett så är det vettigt att analysera och agera på den informationen som redan finns.

Jag tror detta är nyckeln i det flesta branscher idag i en värld där kostnadsbesparingar ständigt pågår och där varje kvartal innebär en ännu hårdare kamp globalt om marknadsandelarna. Nästan oberoende av branschen och teknikval.

Kommer nyckel till framgång i dessa företag vara deras personalkostnader i företaget som kan sänkas genom att outsourca det mesta till billigare länder? Kommer det vara vilken färg eller modell det är på budbilarna man åker med inom t.ex. logistik? Eller kommer det avgöras på hur duktig man är internt inom företaget på att hantera, förädla och agera på all sin information som redan finns där?

Att nyttja analysverktyg för att hitta mönster och därefter sätta upp regler för detta i integrationslagret för att hantera Real-Time Analytics och Business Prediction är varken tekniskt svårt eller tar speciellt lång tid. Men ändå är det otroligt få företag som gör detta idag. Jag tror det finns en enorm potential här som är redo att släppas fri!

Lästips!  Vikten av projektledning för mindre projekt och Integrationsplattform – 10 steg till en lyckad investering

Tillbaka till alla nyheter